0505 – Kézhigiénés Világnap

Május 5-e, a Kézhigiéniás Világnap alkalmából az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „MENTS ÉLETEKET: Moss kezet” kampányához több ezer intézmény csatlakozik ismét világszerte, köztük az ÁNTSZ és a Hand-in-Scan csapat is.

Az egészségügyi intézményekben rendkívül fontos a megfelelő kézhigiénia, mert még a fejlett országokban is évente 250 ezer ember hal bele a kórházi kezelések során szerzett (ún. nozokomiális) fertőzésekbe. Ezen fertőzések  egyik legfőbb forrása az egészségügyi dolgozók nem megfelelő kézfertőtlenítése. A megfelelő kézhigiéniás gyakorlattal radikálisan csökkenthető a kórházi fertőzések száma, amelyek manapság a nyugati világban minden tizenkettőből egy beteget súlyosan érintenek.

 A WHO kampánya 2005-ben indult „Felhívás a betegellátás globális biztonságáért: Tiszta Betegellátás – Biztonságosabb Betegellátás” címmel (“Global Patient Safety Challange: Clean Care is Safer Care”) A program fő célkitűzése a kézhigiénia fejlesztése. Mára több mint 130 ország csatlakozott a felhíváshoz, köztük Magyarország is. 2010 óta vállalja az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzésére irányuló tevékenységek támogatását, különös tekintettel a kézhigiénés gyakorlat javítására..

Idén május 5-én hatodik alkalommal kerül megrendezésre a “Kézhigiéniás Világnap”, melynek keretén belül Budapesten az ÁNTSZ május 6-án az Országos Epidemiológiai Központban (OEK) rendez tudományos ülést. Az eseményre az ország összes kézhigiéniás szakembere meghívást kapott. A program célja a kézhigiénia fontosságának tudatosítása, illetve újabb technológiák megismerése. Az ÁNTSZ a Hand-in-Scan csapattal együtt egy háromfázisú mérést végzett a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban: kézfertőtlenítés teljesítést, kézfertőtlenítési technikát, illetve mikrobiológiai méréseket végeztek a kórház személyzetének bevonásával. A Hand-in-Scan innovációval történt felmérés eredményeit Dr. Haidegger Tamás ismertetia konferencián: ”A  WHO 6-lépéses kézfertőtlenítési protokolljának ellenőrzése a Hand-in-Scan rendszerrel a Jahn Ferenc Kórházban” című előadásában.

A Hand-in-Scan csapat célja egy olyan innovációs rendszer fejlesztése, validálása és piacra vitele, amely biztosítja az egészségügyi dolgozók kézfertőtlenítési technikájának közvetlen és objektív kiértékelését, illetve folyamatos ellenőrzését. Több neves hazai kórházban jelen lévő készülékükkel segítik elő a dolgozók helyes kézmosásának elsajátítását, valamint a megfelelőségét a WHO előírásaival.